Categorieën

Wereldwijde verspreiding Gijzelingsvirus (Ransomware) WannaCry

Haarlem, vrijdag 12 april 2017 – Er is wereldwijd een grote virusuitbraak aan de gang. Indien u besmet raakt vergrendeld het uw computer en bent u hoogstwaarschijnlijk al uw bestanden kwijt. Het advies is; zorg dat uw computer up-to-date is en zorg voor een goede virusbeveiliging. Pas daarnaast erg op met bijlages in e-mails van onbekenden.

Welke virusscanner moet ik nemen?

Eén van de vragen die veel gesteld wordt is; welke virusscanner moet ik nemen, of; welke virusscanner is de beste?

Onze conclusie is, er is ‘helaas’ niet één virusscanner de beste. Uit tests, uitgevoerd door een gerenommeerd onafhankelijk instituut, welke elke 3 maanden gehouden worden is er vrijwel elke keer een andere ‘winnaar’, en dan verschilt de uitslag ook nog eens per besturingssysteem zoals bijvoorbeeld Windows 7, 8 en 10. Het is daardoor onmogelijk vast te stellen welke virusscanner nou de beste is, simpelweg omdat er geen één altijd de beste is qua bescherming. Wel is er een duidelijke trend te zien in de basis bescherming van Windows, in Windows 10 geheten, ‘Windows Defender’ en de overige virusscanners, deze wordt vrijwel altijd als slecht beoordeeld, aan te raden is dus altijd een additionele virusscanner te nemen. Ook is er een trend te zien in virusscanners die vaak tot de top behoren, en virusscanners die vaak wat minder scoren.

Wilt u zelf zien welke virusscanners op dit moment het beste uit de test komen, dat kan via av-test.org.

Windows 10

Haarlem, 2015-07-03 – Op 29 juli 2015 komt Windows 10 uit. Windows 7, 8.0 en 8.1 gebruikers kunnen Windows 10 al een kleine maand gratis reserveren door op het witte Windows icoontje rechts in de taakbalk te klikken. U krijgt de upgrade naar Windows 10 dan helemaal gratis en u mag deze net zo lang als dat deze ondersteunt wordt gebruiken, vooralsnog ziet het er naar uit dat Microsoft het nieuwe besturingssysteem tot een jaar na uitgave aan alle Windows 7, 8.0 of 8.1 gebruikers schenkt, Vista blijkt dus uitgesloten. Na dit jaar, dus waarschijnlijk op 29 juli 2016, verloopt de aanbieding en zal Windows 10 gekocht moeten worden.

Gebeld door nepmedewerker van Microsoft

Haarlem, 2015-04-25 – Al een aantal jaar is Nederland, en dan voornamelijk regio Zuid-Kennemerland, doelwit van oplichters die zich voordoen als medewerker van Microsoft. U wordt gebeld door een Engels pratend, vaak met een Indiaas accent, persoon die beweert dat hij of zij een medewerker is van Microsoft en dat er fouten en/of virussen op uw computer zijn aangetroffen. Vervolgens vraagt die gene of u achter de computer wilt gaan zitten om een programma te downloaden waarmee deze ‘fouten en/of virussen’ verwijderd kunnen worden. Wanneer u hier op in gaat download u in feite geen programma waar deze ‘problemen’ mee worden opgelost, maar neemt deze persoon uw computer over.

Wat er dan gebeurt wilt nog wel eens verschillen, soms wordt er net gedaan of de ‘fouten en/of virussen’ zijn verwijderd en vragen zij een betaling van een paar honderd euro. Maar soms wordt ook de computer geblokkeerd, een soort van Ransomware, totdat u ook een x bedrag betaalt.

In alle gevallen gaat het hier in ieder geval enkel om geld. De persoon die u gebeld heeft is namelijk geen medewerker van Microsoft. Het zijn oplichters die vanuit het buitenland willekeurig mensen, die in het telefoonboek vermeld staan, opbellen en deze geld afhandig proberen te maken.

Continue reading