Gebeld door nepmedewerker van Microsoft

Gepubliceerd door Kist ICT op

UPDATE – Al een aantal jaar is Nederland, en dan voornamelijk regio Zuid-Kennemerland, doelwit van oplichters die zich voordoen als medewerker van Microsoft. U wordt gebeld door een Engels pratend, vaak met een Indiaas accent, persoon die beweert dat hij of zij een medewerker is van Microsoft en dat er fouten en/of virussen op uw computer zijn aangetroffen. Vervolgens vraagt die gene of u achter de computer wilt gaan zitten om een programma te downloaden waarmee deze ‘fouten en/of virussen’ verwijderd kunnen worden. Wanneer u hier op in gaat download u in feite geen programma waar deze ‘problemen’ mee worden opgelost, maar neemt deze persoon uw computer over.

Wat er dan gebeurt wilt nog wel eens verschillen, soms wordt er net gedaan of de ‘fouten en/of virussen’ zijn verwijderd en vragen zij een betaling van een paar honderd euro. Maar soms wordt ook de computer geblokkeerd, een soort van Ransomware, totdat u ook een x bedrag betaalt.

In alle gevallen gaat het hier in ieder geval enkel om geld. De persoon die u gebeld heeft is namelijk geen medewerker van Microsoft. Het zijn oplichters die vanuit het buitenland willekeurig mensen, die in het telefoonboek vermeld staan, opbellen en deze geld afhandig proberen te maken.

Microsoft heeft in een verklaring gezegd nooit een consument uit het niets te zullen bellen, en al helemaal niet omdat er zich fouten en/of virussen op uw computer bevinden. Het advies is dan ook direct de hoorn op de haak te leggen wanneer dit zich voordoet, wanneer u eventueel weer gebeld wordt, zou u kunnen zeggen dat u de politie gaat bellen om vervolgens weer direct op te hangen.

Of de politie erbij halen ook daadwerkelijk erg zinvol is, is de vraag. De politie is van deze oplichterij op de hoogte, maar kan niet veel doen omdat er vanuit het buitenland gebeld wordt.

Bovenstaande situatie kan zich natuurlijk ook voordoen in andere vormen, bijvoorbeeld een oplichter die zich voordoet als medewerker van uw bank in plaats van Microsoft. Het advies is, wanneer u het niet vertrouwd, leg de hoorn op de haak, en bel zelf het nummer van de instantie waardoor u gebeld zou zijn, zo weet u zeker dat u ook echt de juiste persoon aan de lijn heeft.